Papegaaien ziekte

Dit bericht is geplaatst in NBvV op door .

2018 DE&W 05 Rapport Zoönose, Aviaire ChlamydioseIn het oosten van Nederland zijn een aantal mensen ziek geworden door de Papegaaienziekte (psittacosis). Deze ziekte is van dier op mens overdraagbaar via het inademen van het stof van de ontlasting.
De symptomen lijken vaak op een griepje, maar zijn veel ernstiger en kunnen uiteindelijk een longontsteking veroorzaken.
Papegaaienziekte is goed te behandelen, maar veel artsen weten niet van het bestaan. Wanneer u ziek wordt en een arts inschakelt, vertel dan dat u in contact met vogels bent geweest.
Voor bezitters van vogels, maar met name parkietachtigen, is het verstandig om de hygiene goed in de gaten te houden en bij het schoonmaken van de vogelverblijven de bodem eerst nat te spuiten en vervolgens te reinigen. Een mondkapjes is dan zeer aan te bevelen.
GGD Gelderland doet momenteel onderzoek naar de bron en inmiddels zijn alle huisartsen geïnformeerd over deze besmetting.
GGD Gelderland is zeer te spreken hoe de NBvV dit naar de leden heeft opgepakt en het heeft dan ook geen gevolgen voor beurzen of tentoonstellingen.

En hier een folder van de nvwa-folder-papegaaienziekte-juli-2016